onsdag 18 april 2012

Toppning, verkar göra mig nytta!

Hej!

Förlåt för att det har varit dåligt uppdaterat här, men.. det har helt enkelt inte hänt så hemskt mycket. Plantorna växer på fint, lite långa och inte så buskiga kanske men det beror på att de står så tätt, och det kan jag leva med.

Jag vet att det diskuteras en del om toppning av chiliplantor, och om det är bra eller ej. Jag har i år gjort just det, toppat några plantor, och det verkar fungera bra för min del. Det hela började med att en blev så lång att de översta bladen brändes och blev alldeles torra, varpå jag tog kökssaxen och klippte av toppen vid en gren.
 När jag såg att den repade sig och att det slog skott utmed stammen, gjorde jag detsamma på flera andra långa rangliga rackare. Jag vet dock om att vissa sorter blir väldigt långa, har en sådan form naturligt och så vidare. Men jag anser att det är bättre att få lite kortare, buskigare plantor och så får dem sticka iväg på höjden när dem kommer ut i friska luften sen.
 Jag tittade även på gamla bilder, från förra året, och precis innan de va varmt nog att ställa ut dem va många hemskt långa och rangliga. Då väljer jag hellre att ställa ut mindre plantor, och låta dem anta den form som väder och vind låter dem.

Bilder på toppningen:

Den vita lilla fläcken är ju där den gamla stammen fortsatte uppåt. Två lika grova stammar har bildats, en nästan rakt upp på samma ställe och en till lite nedanför, och sticker iväg till vänster i bild.

Så ser det ut från ovan. Mycket bättre än det såg ut innan, även innan bladen blev brända. 

En till som är toppad mer nyligen, börjar få ny tillväxt även denna.

Har även vattnat med växtnäring i vattnet för första gången idag.

Nu hoppas vi väl alla på att sommaren kommer snart och håller i sig länge, länge, länge! Vi hörs! /Niklas!

Inga kommentarer: